Soltips från Steve

Jag har under mitt liv som globetrotter behövt skydda mig från solen. Jag har ett ok pigment och bra förutsättningar för att vara i solen men man kan aldrig vara för säker.
Därför vill jag nu tipsa om mina bästa soltips.


Smörj alltid in dig
3 tips när du ska smörja in dig med solskyddsfaktor

Använd en kräm med hög spf.
Spf står för ”Sun Protection Factor”.
Minst 30 är min personliga rekommendation men det varierar såklart på väder och din känslighet.

Använd olika solskydd för olika kroppsdelar.
Jag brukar använda högre spf och en kräm avsedd för ansiktet i ansiktet. Sedan kan man ta en med lite lägre på kroppen om man vill men akta din axlar och bröst!

Glöm inte att smörja in dig ofta.
Om du badar så bör du smörja in dig oftare då viss solskydd kan tvättas bort. Var vaksam med att alltid ha solskydd på dig och smörj hellre mer än mindre.


Fler tips på hur du kan undvika att bränna dig i solen.

Undvik solen mitt på dagen.
Solens strålar är starkast mitt på dagen. Så om du måste vara ute i solen försök planera in det i början av förmiddagen eller senare på eftermiddagen.

Snö och vatten reflekterar solens strålar.
Därför ska du alltid vara mer försiktig när du åker skidor eller är ute på vattnet. Solens strålar träffar dig först direkt från solen men också de strålar som studsar på vattnet eller snön så det blir i princip en dubbel dos i dessa situationer.

Du är mer känslig på våren än hösten.
Ja det vill säga om du bor i Sverige och inte varit utsatt för sol under vintern. Man kan nämligen vänja sig vid solen till viss grad. Så när du sett lite sol under vintern är du extra känslig på våren.